Vanja Lang

Vanja Lang

IT-konsulttrainee

Hej, det är dags för mig att uppdatera med ett nytt inlägg om min resa på traineeprogrammet Data Insights Academy. Vi blev nyligen klara med modul 4. För mig som går Developer spåret handlade denna modul om IoT.

En programerbar sensor

Under modulen lärde vi oss grunderna i IoT, lyssnade på användningsfall, och fick möjlighet att arbeta med sensorer. Vi fick även jobba med egna Case där vi presenterade smarta lösningar för sensorer och kommunikation. Senare under modulen fick vi tillfälle att själva skapa och lagra data samt programmera funktionalitet baserat på sensorernas data. Vi använde IoT-sensorer från Arduino och Raspberry Pi, MQTT-protokollet samt Azure IoT-hub och Azure SQL Server. Vårt mål var att samla in temperatur- och GPS-data från sensorerna och bygga ett gränssnitt där vi kunde interagera med dem. För att åstadkomma detta byggde vi varsin hemsida som, till en början, endast innehöll en knapp och ett fält som visade information. På detta sätt kunde vi påverka sensorerna genom att trycka på knappen. Personligen valde jag att programmera knappen så att den hämtade temperaturen från sensorn vid tryck och presenterade den för användaren.

Vi fick även en introduktion till Kubernetes från en av våra kollegor, för oss alla var detta ett nytt och utmanande område att utforska, och vi bestämde oss för att boka in följesessioner för att smälta informationen och sedan tillämpa den i praktiken.

Sist men inte minst byggde vi en sorts Taxi-app i form av C# console appar och ett Windows Form med hjälp av kommunikation med Service-Bus i Azure. Undervisningen av denna sort är ofta en blandning av genomgångar av koncept, viss färdigskriven kod, parprogrammering och egna uppgifter. Jag tycker det är ovärderligt att få denna utbildning där jag, samtidigt som jag får praktiskt prova på och bygga det jag lär mig om i teorin även får lyssna på hur mina kollegor har använt detta i praktiken och får ta del av deras kunskap de har byggt genom att jobba med projekt och kunder.

En aspekt av min resa som jag inte tidigare har betonat är betydelsen av att vara omgiven av trainee-kollegor. Vi är alla på något sätt i samma skede i livet, i början av vår karriär och inte långt från våra studier. Att ha dessa nära kollegor runt omkring sig är otroligt stärkande. Här är alla frågor välkomna och diskuteras, från vardagliga frågor som hur man bokar mötesrum till mer komplexa ämnen som vad är ett lönesamtal. Det är en känsla av gemenskap och stöd som är ytterst värdefullt.

Jag har fått frågan hur det är att vara kvinna inom IT-branschen. Det kan vara ett känsligt ämne och jag är ingen expert inom jämställdhetsfrågor, men jag kan ärligt säga att det inte är något jag har fäst större bemärkelse vid sedan jag började på traineeprogrammet. Efter att ha tillbringat 6 månader här på CGI kan jag med säkerhet säga att kön inte spelar någon roll när det kommer till hur man behandlas eller bedöms. Det är inte heller något utstickande med kvinnliga kollegor här. Just detta var saker jag funderade över och värderade högt när jag var i slutet på min utbildning och letade jobb. Det är betryggande att se hur principerna om jämställdhet och inkludering genomsyrar hela organisationen, och att det är närvarande i t.ex "CGI Dream" som visar på företagets engagemang för att främja en arbetsmiljö där mångfald och jämställdhet prioriteras.

Tack för att ni följer med på min resa och håll utkik för fler uppdateringar!

Läs mer om traineeprogrammet Data Insights Academy

About this author

Vanja Lang

Vanja Lang

IT-konsulttrainee

Vanja har tidigare studerat en kandidat i Systemvetenskap. Idag går hon CGI:s traineeprogram Data Insights Academy och har valt att rikta in sig på utvecklarspåret.