Jūržolių ekosistemų apsauga ir tausojimas yra būtini siekiant sumažinti klimato kaitos poveikį.

Tyrimo, publikuoto moksliniame žurnale „Frontiers in Ecology and the Environment“, duomenimis, pasaulinės jūržolių ekosistemos anglies dioksidą gali suvartoti net iki 35 kartų greičiau nei atogrąžų miškai. Dažnai vadinamos „ekosistemų inžinierėmis“ jūržolės taip pat veikia kaip inkubatoriai jaunoms žuvims ir kitiems gyvūnams, šitaip prisidėdamos prie pakrančių vandenų bioįvairovės ir maisto tiekimo grandinės gerinimo. Deja, grėsmę joms kelia pakrančių vystymas, tarša ir žmogaus veiklos žala.

Čia, CGI, mes nuolat ieškome būdų, kaip sukauptą IT ir verslo konsultavimo patirtį panaudoti prisidedant prie savo nulinių emisijų įsipareigojimo ir aplinkos tvarumo. Siekdami praplėsti žinias apie jūržoles, kurios yra vienas perspektyviausių anglies absorbentų Jungtinėje Karalystėje, jūržolių ekosistemas ir jų išsaugojimą ateityje, Jungtinėje Karalystėje jėgas sujungėme su jūrų išsaugojimo organizacija Project Seagrass.

Jūržolių identifikavimas iš kosmoso

Pirmasis jūržolių apsaugos žingsnis yra žinojimas, kur tiksliai yra jų sąžalynai. Šias vietas identifikuoti padedame naudodami CGI GeoData360 žemės stebėjimo platformą, gaunančią Europos kosmoso agentūros „Copernicus“ palydovų žemės stebėjimo misijos duomenis. Šie stebėjimo duomenys bus apdoroti naudojant jūržolių identifikavimo algoritmą ir padės surasti ir apskaičiuoti visoje Jungtinėje Karalystėje esančius jūržolių sąžalynus. Project Seagrass galės pasinaudoti šiomis įžvalgomis remiant veiklą, saugančią ir atkuriančią šį vertingą anglies absorbentą ir gerinant jų būklę ir kiekį bendruose JK pakrančių jūržolių sąžalynuose, šitaip didinant jų suvartojamo CO2 lygį.

Šis automatizuotas jūržolių aptikimo įrankis visą JK gali apžvelgti per kelias minutes, nors dar ką tik šis procesas buvo atliekamas rankiniu būdu, į pagalbą pasitelkiant valtis ir dronus. Algoritmas taip pat koreliuoja su duomenimis, surinktais CGI savanorių ir jų šeimų, tarp kurių yra ir jaunieji talentai, dalyvaujantys CGI organizuojamoje STEM programoje, siekiančioje didinti žinias apie tai, kaip kosmoso technologijos gali padėti apsaugoti natūralią mūsų aplinką.

 

 

„Bendradarbiaudami su CGI, savo jūržolių atkūrimo darbams galime pasitelkti naujausią ir pažangiausią nuotolinio aptikimo technologiją ir patirtį. Daugiau apie nuostabų jūrų pasaulį Jungtinėje Karalystėje sužinome kartu. Taip pat mums labai pasisekė, kad galime pasinaudoti finansine CGI pagalba ir jų parama išsilavinimui STEM srityse. Mums malonu dirbti su šia profesionalia komanda.“

Richard Unsworth
Project Seagrass steigiamasis direktorius

Veiksmai pokyčių kūrimui

Mes taip pat esame platininis Project Seagrass rėmėjas ir įsipareigojome rūpintis jūržolių lopinėliu ir pasodinti 50 maišų jūržolių sėklų tam tinkamoje vietovėje Velse. Be to, STEM@CGI At Home informacinis paketas, sukurtas bendradarbiaujant su Project Seagrass, bus prieinamas visiems jauniesiems studentams, šitaip siekiant didinti žinias apie jūržolių svarbą ir jų įtaką tvariai ateičiai.

Visi stebėjimo duomenys yra itin svarbūs sprendžiant kiekvieną šiais laikais dėl klimato kaitos kylančią problemą ir suprantant, kaip geriau panaudoti visus žemės resursus. Čia, CGI, mes taip pat naudojame kosmoso duomenimis paremtus sprendimus, padedančius aptikti, valdyti ir prognozuoti potvynius, gaisrus, vegetaciją ir miškų augimą bei naftos išsiliejimus ar nuotėkius.