Karolis Baltrušaitis

Karolis Baltrušaitis

Vice-President Consulting Services for Lithuania and Latvia

Visame pasaulyje įvairių šalių vyriausybės ir organizacijos susiduria su Covid-19 keliamais iššūkiais. Vis dar ieškoma būdų grįžti prie „įprasto“ gyvenimo, tačiau jau dabar turime viltį – vakcinavimas gali užkirsti kelią viruso plitimui ir palengvinti komplikacijas susirgus.

Džiaugiuosi, kad nuo šiol ir Lietuvoje prisidedame prie svarbaus projekto, kuris padės mums greičiau įveikti Covid-19 keliamus iššūkius bei grįžti prie „įprasto“ gyvenimo.

CGI sėkmingai bendradarbiauja su sveikatos priežiūros sektoriaus įstaigomis Kanadoje ir Suomijoje. Kanadoje mes padedame Monrealio kardiologijos institutui įgyvendinti Covid-19 komplikacijas lengvinančių vaistų klinikinį tyrimą. Mes turime ilgalaikio ir sėkmingo bendradarbiavimo su sveikatos priežiūros institucijomis patirtį Suomijoje – mūsų naujas robotinių procesų ir darbo sekų automatizavimo sprendimas Rocobotti, kuris gali pagreitinti vakcinavimo procesą iki 50%. Taip pat Kanadoje mūsų sukurtas dar vienas sprendimas – Virtualioji programėlė, kuri padeda vienam didžiausių Kanadoje medicinos diagnostikos laboratorijų tinklui DynaLIFE užtikrinti sklandų Covid-19 testavimą. Lietuvoje irgi aktyviai prisidedame prie sveikatos sektoriaus tikslų įgyvendinimo – nuo kovo 26 d. pasirašėme sutartį dėl ES skaitmeninio COVID pažymėjimo sukurimo. Nors projekto terminai buvo pakankamai trumpi, mūsų komanda sėkmingai atliko visus paruošimo darbus bei pritaikė mūsų ilgalaikę sveikatos sektoriaus informacinių sistemų kūrimo patirtį Kanadoje, Suomijoje ir Lietuvoje.

Džiaugiuosi, kad šis įgyvendintas sprendimas yra mūsų svarus indėlis į geresnį ir saugesnį rytojų, padėsiantis mums greičiau įveikti Covid-19 keliamus iššūkius bei grįžti prie normalaus gyvenimo. Taip pat šis projektas svarbus ne tik Lietuvai, bet ir visai Europos Sąjungai.

Jau nuo birželio 7 d. ES skaitmeninis COVID pažymėjimas pradėjo veikti Lietuvoje. Šis pažymėjimas padės saugiau ir lengviau keliauti žmonėms, turintiems imunitetą (paskiepytiems, persirgusiems COVID-19 arba turintiems neigiamą COVID-19 testą), siekiant supaprastinti patikrinimo procedūras pasieniuose. Tačiau kiekviena šalis galės nustatyti savo reikalavimus, keliamus atvykstantiems žmonėms.

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančius reikalavimus, papildomi apribojimai netaikomi nuo koronaviruso paskiepytiems atvykstantiesiems ar grįžtantiesiems, praėjus savaitei po vakcinacijos antrąja „Pfizer“ doze, dviems savaitėms po antrosios „Moderna“ dozės, 15 parų po antrosios „Vaxervrios“ dozės bei dviems savaitėms po „Johnson & Johnson“ dozės.

Skaitmeninį pažymėjimą su QR kodu galima nemokamai parsisiųsti iš portalo esveikata.lt, jis bus išduodamas lietuvių ir anglų kalbomis. Naudotis bus galima tiek skaitmenine (pvz., išsaugota išmaniajame telefone), tiek popierine pažymėjimo versija.

Visos Bendrijos ir Šengeno erdvės valstybės prie šios sistemos prisijungti turėtų iki liepos pradžios.

Planuojama, kad artimiausiu metu Lietuvoje atsiras patogiam atsisiuntimui ir tikrinimui skirtos mobiliosios programėlės – „Wallet“ ir „Verifier“. „Wallet“ programėlė leis lengvai atsisiųsti ir turėti ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą savo elektroniniame įrenginyje. „Verifier“ programėlė galės nuskaityti dokumento QR kodą ir bus skirta tikrintuojams įsitikinti QR kodo originalumu. Taip pat „CGI Lithuania“ planuoja papildyti ir išplėsti sprendimo funkcionalumą, kad juo būtų lengviau ir patogiau naudotis.

2021 m. birželio 7 d. kartu su Sveikatos apsaugos ministerija ir Registrų centru pristatėme šį sprendimą žiniasklaidai ir visuomenei.  Spaudos konferencijos įrašą kviečiu žiūrėti čia.

Jau daugiau nei 40 metų CGI sėkmingai kuria sprendimus, kurie dėl taikomos metodologijos ir modulinės architektūros sėkmingai panaudojami ir kitose šalyse. Tad tikiu, kad ir mūsų sukurtas sprendimas ateityje galės būti pritaikytas ir kitose rinkose!

About this author

Karolis Baltrušaitis

Karolis Baltrušaitis

Vice-President Consulting Services for Lithuania and Latvia

He is responsible for the continued growth of CGI in Lithuania and Latvia, where CGI employs more than 280 members.