STEM užsiėmimai internetu

CGI kartu su mokyklomis ir vietos bendruomenėmis ilgą laiką sėkmingai organizuoja vaikams STEM stovyklas Kanadoje, Jungtinėje Karalystėje ir Australijoje. Kai buvo paskelbta Covid-19 pandemija, CGI STEM veiklos buvo perkeltos į internetinę erdvę.

Suprasdami šio sudėtingo laikotarpio ypatumus ir tėvų iššūkius balansuojant tarp nuotolinio darbo ir vaikų priežiūros, CGI savanoriai sukūrė specialias STEM pamokas ir įdomias užduotis, kurias vaikai gali atlikti namie. Šios pamokos labiausiai tinka 6–14 metų moksleiviams, tačiau jos gali būti įdomios įvairaus amžiaus žmonėms! Šios užduotys buvo išverstos ir į lietuvių kalbą!

Nuo lapkričio mėnesio „STEM namuose“ prasidėjo ir Lietuvoje – „CGI Lithuania“ pasirašė bendradarbiavimo sutartis su 2 Vilniaus mokyklomis. Projekto savanoriai veda moksleiviams teorinius ir praktinius STEM užsiėmimus bei skatina moksleivių susidomėjimą mokslu, technologijomis inžinerija ir matematika.

Pirma, projekto savanoris ir kūrėjas Andrius supažindino moksleivius su trimačio modeliavimo subtilybėmis, o šiuo metu kitas projekto savanoris Vilius veda jiems programavimo užsiėmimus. Sulaukę gerų moksleivių ir mokytojų atsiliepimų ir įvertinimų nusprendėme šiuos užsiėmimus vesti ir darbuotojų vaikams, tad nuo vasario pradžios Andrius veda trimačio modeliavimo užsiėmimus vaikams ir jų tėveliams, dirbantiems CGI Lenkijoje, Lietuvoje ir Latvijoje. Tai puiki galimybė praleisti laiką kartu ir išmokti ko nors naujo, naudingo ir įdomaus!

Nuo pomėgio iki STEM užsiėmimų moksleiviams 

Kalbiname Andrių, kuris dirba konsultavimo paslaugų direktoriumi Draudimo kompetencijų centre ir klausiame, kodėl jis nusprendė dalyvauti projekte „STEM@CGI“. Andrius dalijasi, kad savo laisvalaikio dalį skiria įvairių elektromechaninių projektų kūrimui arba antikvarinių įrenginių restauravimui, o tam reikia STEM – (fizikos, chemijos, matematikos), technologijų ir inžinerijos žinių. Kadangi tai nėra tiesioginis darbas, o tik hobis, neretai tenka domėtis ir pažinti elektronikos, mechanikos ar mikrovaldiklių programavimo ypatumus, o kartais tiesiog prisiminti mokyklinius fizikos ar chemijos dalykus.

„Kai išgirdau apie STEM@CGI projektą, supratau, kad galiu suteikti tokį patį pažinimo ir atradimo džiaugsmą vaikams. Tokio amžiaus jie yra imlūs informacijai ir tikiuosi, kad po šių pamokų vaikai ateityje norės pasirinkti inžinieriaus, fiziko, matematiko ar informatiko specialybę. Svarbiausia juos sudominti ir parodyti kelią“– sako jis.

Taip pat jis tris metus dėstė informatiką VU Komunikacijos fakultete ir dar metus trimatę grafiką VU MIF studentams. Dabar jis turi galimybę vėl prisiminti ir pritaikyti pedagogines žinias ir įgūdžius. Kažkada Andriui teko būti ir fizikos korepetitoriumi mokyklinio amžiaus vaikui. Tada jis suprato, kad pažangos šioje srityje vaikas pasieks, kai pats susidomės ir pradės klausti „kodėl?“.

Jis mano, kad net ir karantino metu daugiau laiko praleisdami namuose, mes galime domėtis fizika, mus supančia aplinka ir ieškoti atsakymų į klausimą „kodėl?“:

  • Kodėl radiatoriai dažniausiai būna prie lango?

  • Kodėl viename kambario gale blogiau veikia telefono ryšys?

  • Kodėl tamsus stalas vasarą įkaista labiau nei baltas?

  • Gal skaitytojas nori padaryti tokį eksperimentą: įjunkite kamerą telefone, paimkite televizoriaus pultelį ir paspauskite bet kurį mygtuką atsukę pultelio galą į kamerą. Eksperimentas gali nesuveikti, jei kamera turi IR filtrą. O jei suveiks, tai turbūt kils klausimas – kodėl per telefoną infraraudonųjų spindulių jutiklio lemputė mirksi, o plika akimi nematau?

Andrius labai džiaugiasi „STEM@CGI“ projektu: CGI dirba 76 tūkstančių profesionalų, kurie turi skirtingų pomėgių ir išmano vieną arba kitą STEM sritį, o ta sritis gali būti įdomi ir naudinga moksleiviams renkantis specialybę ir karjerą.

Andrius įvardina ir kitus projekto privalumus: „Kita teigiama projekto pusė –  pagalba mokytojams ir vaikams rasti bendrą kalbą per nuotolį. Vienas STEM užduotis galima daryti namų sąlygomis iš turimų medžiagų, kitoms reikalinga mokytojų pagalba, tačiau galutinis rezultatas tas pats – vaikai teorinius modelius verčia apčiuopiamais daiktais, sprendimais ar mechanizmais, o mokytojai tampa konsultantais, kurie padeda siekti rezultatų“.

Nustebino pažanga ir naujos perspektyvos

Teiraujamės pašnekovo, ar pats dėstydamas ko nors naujo išmoko.

Andrius atvirauja: „Buvau labai maloniai nustebintas Lietuvos švietimo sistemos pažanga. Kai pats mokykloje mokiausi technologijų arba kaip tada buvo vadinama – darbų pamokos,  tai dažniausiai buvo darbas su metalu arba medžiu. Šiandien mokyklose technologijų pamokos vyksta FabLab‘uose, kur galima rasti CNC frezavimo ir graviravimo lazeriu mašinas, 3D spausdintuvus, programuojamus mikrovaldiklius (pvz. Arduino), litavimo stoteles ir t.t. Taip pat labai svarbu paminėti ir pačių mokytojų veržlumą ir norą tobulėti. Susipažinau su nuostabiais Ąžuolyno progimnazijos ir Minties gimnazijos technologijų mokytojais Jolita ir Virginijumi, kurie ir įkūrė mokykloje inžinierines kūrybines dirbtuves – FabLab‘us, rūpinasi jų plėtra, patys toliau mokosi ir žengia koja į koją su progresu“.

Andrius ragina ir kitus kolegas išbandyti savanorystę bei dalintis savo žiniomis su moksleiviais. Jis mano, kad turint idėjų ir noro, tai yra puikus būdas įprasminti savo žinias. Neturint idėjų ir noro galima pasisemti jų iš kitų kolegų, jie pasiruošę pasidalinti mintimis ir įžvalgomis, o idėjos pačios ateis.

Dėkojame Andriui už pasidalinimą ir linkime sėkmės darbuose ir savanorystėje!

About this author

Andrius Girjotas

Andrius Girjotas

Since 2018 started his career in CGI Lithuania as project manager from 2019 Andrius promoted as Director Consulting Delivery. Confident, reliable and certified project management professional (PMP, CSM) with a relentless drive to have a highest customer satisfaction rather than just deliver results.