2021 m. gruodžio mėnesį buvo sėkmingai baigtas generalinis Fingrid duomenų centro (angl. Datahub), centralizuotos informacijos apsikeitimo sistemos mažmeninės prekybos elektros energijos rinkai, bandymo pratimas. Šis bandymas, atliktas artimai bendradarbiaujant su industrijos dalyviais, įrodė industrijos ir duomenų centro sistemos pasirengimą 2022 m. vasario 21 d. įvyksiančiam sistemos paleidimui.

Gruodžio mėn. atliktas bandymo pratimas pratęsė vasarą ir rudenį vykdytus gamybinius bandymus. Jis buvo atliekamas siekiant užtikrinti, kad industrija yra pasiruošusi be didesnių sutrikimų vykdyti ir perkelti esamus procesus į duomenų centro sistemą.

Siekiant užtikrinti verslo tęstinumą, pratimo metu buvo imituojamas didelis gamybos procesų skaičius. Paskirstymo tinklų operatoriai per ribotą laiką teikė visapusiškus apskaitos duomenis naudodamiesi duomenų centro B2B (verslo verslui) sąsaja, o mažmeninės prekybos elektros energija įmonės naudojosi centro teikiamais apskaitos duomenimis tiesiogiai arba naudojantis duomenų paieškos pagal raktinius žodžius funkcija. Duomenų centro procesai veikė tinkamai, o bandymo pratimas pasiekė visus iškeltus tikslus. Bandymo metu rasti keli nauji veiklos sutrikimai, kurie buvo nedelsiant pašalinti.

Bandymo pratimo metu duomenų centro palaikymo paslauga sulaukė apie 600 paslaugų užklausų ir buvo pajėgi greitai į juos atsakyti. Rasta viena tobulintina sritis - komunikacijos kanalų tarp duomenų centro ir industrijos dalyvių tikslinimas.

„Atsižvelgiant į grįžtamąjį industrijos ryšį, bendrai šis bandymo pratimas buvo sėkmingas ir mes galime drąsiai judėti link duomenų centro diegimo, vyksiančio 2022 m. vasarį“, - teigia Pasi Aho, Fingrid Datahub direktorius.

2018 m. liepos mėnesį CGI buvo pasirinkta kurti, vystyti ir palaikyti duomenų centrą - naujos kartos Fingrid Datahub Oy elektros informacijos mainų sistemą. Duomenų centras kaupia informaciją apie 3,8 milijonus elektros vartojimo vietų Suomijoje. Tiekiant elektrą vartotojams, šiais duomenimis naudojasi apie 100 mažmeninės prekybos elektros energija įmonių ir daugiau nei 80 paskirstymo tinklų operatorių. Suomijos darbo ir ekonomikos ministerija 2015 m. balandžio mėnesį kreipėsi į Fingrid, prašydama pradėti šį projektą.

Fingrid Datahub Oy yra Fingrid Oyj dukterinė įmonė, įkurta vadovauti su duomenų centro veikla susijusiems procesams.