Latvijos valstybinė energetikos bendrovė „Latvenergo“, generuojanti 70 proc. Latvijos rinkos energijos, vasario mėn. pasirašė sutartį su „CGI Lithuania“ – viena didžiausių IT paslaugų teikėjų Lietuvoje dėl technologinio turto priežiūros ir valdymo sistemos pertvarkos. Daugiau nei 1,3 mln. Eur vertės projektas atiteko lietuviams viešo konkurso būdu. Jų pasiūlymas buvo geriausias vertinant iš ekonominio naudingumo perspektyvos, siūlomos komandos kompetencijos ir sudaryto sprendimo diegimo plano. Tokį pasiūlymą „CGI Lithuania“ galėjo pateikti dėl ankstesnio savo įdirbio energetikos sektoriuje.

Panašius technologinio turto valdymo sprendimus bendrovė atitinkamai 2018 m. ir 2019 m. diegė Lietuvos energijos perdavimo sistemos operatoriams – „Litgrid“ ir „Amber Grid“. Planuojama, kad būtent šių projektų komanda dirbs ir Latvijoje. Į sistemos diegimo procesą bus įtraukti ir „CGI IT Latvia“ darbuotojai, ypač tuose etapuose, kuriuose latvių kalba yra būtina.

„Laimėjusi šį turto priežiūros ir valdymo sistemos pertvarkos projektą „CGI Lithuania“ prisiima rimtą iššūkį. Iki šios dienos jau turėjome progų įsitikinti CGI komandos profesionalumu ir aukštu kompetencijų lygiu, o dabar nekantraujame pamatyti, kaip jos bus pasitelktos kuriant vieną svarbiausių „Latvenergo“ sistemų.

„Latvenergo“ šiuo metu gyvena skaitmenizavimo eroje ir iš šio projekto tikisi labai daug. Sėkmingas jo įgyvendinimas yra būtinas siekiant optimizuoti procesus visose elektrinėse. Efektyvumas, konkurencingumas yra itin svarbios prielaidos siekiant mūsų veiklos tęstinumo“ – sako Jānis Avens, „Latvenergo“ IT direktorius.

Pasak „CGI Lithuania“ direktoriaus Karolio Baltrušaičio, energetikos sektorius visoje Europoje šiandien yra ant pokyčių slenksčio – su žaliosios energijos banga ir poreikiu į bendrą sistemą pajungti mažuosius energijos gamintojus, kurie yra taip pat ir vartotojai, keičiasi ir valstybinių energetikos įmonių poreikis duomenų apskaitai, o visos sistemos valdymas tampa ženkliai kompleksiškesnis. „Žvelgiant plačiau – tai, ką stebime šiandien – tik pirmasis transformacijos etapas, kuomet visame Europos energetikos sektoriuje IT sistemų pokyčiai vyksta nacionaliniu lygiu. Vien per pastaruosius keletą metų „CGI“ teko keisti energetikos sektoriaus centrinės rinkos valdymo ir duomenų mainų sistemas Danijoje, Junginėje Karalystėje, Belgijoje, Nyderlanduose, Čekijoje, Portugalijoje ir kitose šalyse, šiuo metu tokia sistema diegiama Suomijoje. Antrasis laukiantis etapas – šių sistemų integravimas Europos lygiu, todėl ir partnerio, kuris turi patirties diegiant tokias sistemas daugelyje valstybių pasirinkimas yra didelis privalumas ne tik trumpuoju laikotarpiu, bet ir žvelgiant į netolimą perspektyvą“ – sako jis.

Kovo mėnesį Latvijoje pradėsianti darbus „CGI Lithuania“ planuoja naujos sistemos diegimą pabaigti 2021 m. Projektas apima ir tolesnę sistemos priežiūrą ir vystymą dar bent dvejus metus po to.

Įdiegus naująją sistemą, tikimasi pagerinti „Latvenergo“ veiklos efektyvumą ir sutaupyti technologinio turto valdymo ir priežiūros kaštus dėl efektyvesnio remonto darbų planavimo, išvengiant neplanuotų gedimų ir prastovų bei efektyviau valdant atsarginių dalių sandėliavimą ir užsakymo procesus.

„Džiaugiamės, kad „Latvenergo“ šiam projektui pasirinko mus. Išskirtinis „CGI“ grupės know-how energetikos sektoriuje yra nenuginčijamas visame pasaulyje: su sprendimais šiam sektoriui „CGI“ patirties turi daugiau nei 6000 specialistų komanda, įskaitant ir lietuvius, o energetikos sistemos valdymo IT klausimus įmonė yra sprendusi daugiau nei 20 valstybių. Todėl Lietuvos biuro patirties pritaikymas aktyviau skverbiantis į šį sektorių kitose Baltijos šalyse yra gerai pasvertas. Iš esmės tai yra „CGI“ kelias link lyderystės energetikos sektoriuje visame Baltijos šalių regione.

Na, ir žinoma, tikime, kad Latvijos bendrovei dėl savo patirties galime pasiūlyti geriausiai jų lūkesčius atitinkantį sprendimą, todėl neabejojame, kad partnerystė bus abipusiai naudinga“ – aiškina „CGI Lithuania“ sprendimą dalyvauti „Latvenergo“ konkurse „CGI Lithuania“ direktorius Karolis Baltrušaitis.

IT sprendimai energetikos sektoriui „CGI“ visame pasaulyje generuoja daugiau nei 9 proc. visų pajamų. Lietuvoje „CGI“ be jau minėtųjų įmonių taip pat dirba su „Ignitis“ grupės įmonėmis, „Panevėžio energija“ ir kt. Estijoje jos klientai energetikos sektoriuje – „Eesti Gaas“ ir „Eesti Energia“.