EN version

Padedant mūsų testuotojoms iš Ukrainos, Ukrainos vaikai jau gali žaisti kibernetinio saugumo žaidimą „Spoofy“

CGI didžiuojasi sukūrusi vieną pirmųjų žaidimų apie kibernetinį saugumą, skirtą šviesti vaikus apie internete tykančius pavojus. Skaitmeninėje erdvėje kasdien atsiranda naujų spąstų, todėl vaikams būtina pristatyti pagrindinius kibernetinio saugumo principus, tarp kurių stipraus slaptažodžio kūrimas ar galimų kibernetinių grėsmių atpažinimas. Visgi, tai aiškinančios šviečiamosios medžiagos nėra daug, o tokios, kuri informaciją pristatytų žaismingai ir smagiai – dar mažiau. CGI Lithuania darbuotojai džiaugiasi jau matydami lietuviškąją „Spoofy“ versiją naudojamą Lietuvos mokyklose ir nekantrauja pakviesti Ukrainos vaikus prisijungti prie kibernetinio „Spoofy“ herojaus. Smagus ir įtraukiantis žaidimas vaikams pristato įvairius scenarijus ir iššūkius, padedančius padėti mažiesiems suprasti apie internete tykančias grėsmes.

Padedant mūsų draugėms ir testuotojoms Julijai ir Oksanai, atvykusioms iš Ukrainos, „Spoofy“ žaidimas buvo pritaikytas ir Ukrainos kultūriniam kontekstui. Testuotojos patvirtino, kad žaidimas tikrai naudingas visiems vaikams – nesvarbu, iš kur jie kilę ar kokia kalba kalba. Paklaustos apie savo pačių kibernetinį švietimą, jos pripažino, kad kibernetinio saugumo sąvoka nebuvo aptariama nei mokykloje, nei socialiniame gyvenime: augdamos jos žaidė tik žaidimus apie bendrą naudojimąsi kompiuteriais. Taigi, testavimo ir vertimo metu profesionalės taip pat išmoko daug naujo. Jos pabrėžė išmoktas pamokas apie kitų žmonių leidimą viešinti nuotraukas su jais ir stipraus slaptažodžio kūrimo taisykles, svarbias bet kokio amžiaus žmonėms. 

Projekto vadovė Šarūnė atskleidė, kad CGI Lithuania tikslas – matyti šį žaidimą sėkmingai naudojamą Lietuvos švietimo sistemoje ir skleisti teigiamą kibernetinę žinutę. Ukrainietiškoji žaidimo versija sukurs antrą „Spoofy“ populiarumo bangą bei ženkliai padidins jo auditoriją. Nors vaikų ir neįmanoma apsaugoti nuo visko, kibernetinio saugumo principų suvokimas ir savisaugos skatinimas neabejotinai yra pirmieji žingsniai vienos šviesesnės ateities.

Šis žaidimas tai dar vienas būdas prisidėti prie įmonės pastangų padėti bendruomenei ir šviesti vaikus, tapsiančius laiminga, saugia ir technologiškai pažangia naująja karta, susidorosiančia su visais naujos skaitmeninės realybės iššūkiais. „Spoofy“ tai būtinas įrankis siekiant šio didelio tikslo, o CGI Lithuania tikisi, kad žaidime aiškinamas pamokas galės išmokti dar daug vaikų.