Anders Markstedt

Anders Markstedt

Interaktion och visualisering

Det är lite konstigt att tänka på att digitaliseringen i framtiden kan innebära att vi kommer att sluta röra på oss. Eftersom min skärm just nu fylls av erbjudanden märker jag hur många företag som vill tala om för mig att deras nya produkter är kompatibla med Alexa, Siri och Google Assistent och vilka fantastiska saker de kan utföra.

Oftast vill man visa hur mycket lättare livet blir om jag börjar röststyra aktiviteter som jag tidigare har behövt bränna kalorier på att utföra. Och tillämpningarna blir allt vanligare. Min bil vill att jag ska prata med den för att till exempel byta radiostation (eftersom det är farligt att göra det manuellt mitt i körningen). Redan nu används röstigenkänning för att skriva journalanteckningar hos några av våra kunder. Troligen blir även en sådan sak som att skriva en blogg med ett tangentbord snart historia.

Den ökade täckningen och kapaciteten som man nu kan få till allt lägre kostnader kommer att göra 5G till den primära distributionsplattformen för produkter och tjänster till konsumenter, inklusive inom Augmented Reality(AR) och Virtual Reality (VR).

Jag såg nyligen i en undersökning att över 30 procent av alla internetsökningar utförs nu med röst, att trenden är ökande och att 55 procent av hushållen förväntas äga en smart högtalare år 2022.

Som vanligt är det ungdomarna som är först med att ta till sig den nya tekniken. Hela 55 procent av tonåringarna använder röstsökningar regelbundet.

Så kanske blir rösten vårt primära verktyg för att interagera med den kommersiella världen på riktigt. Och om så är fallet, vad är tjänstebranschens reaktion på den trenden? Vi har sett införandet av chatbots som ett reaktivt svar på att förbättra kundupplevelsen och minska kostnaderna när det gäller stora kundtjänstlösningar. Tekniken som då används blir alltmer sofistikerad med självlärande bottar som CGI:s Sofia, men problemet är att man försöker efterlikna ett mänskligt samtal snarare än att vara en form för interaktion med själva enheten.

På CGI intresserar vi oss givetvis för den här nya formen av gränssnitt. Vi har byggt Alexa Skills (som det heter när man utvecklar lösningar för Amazons plattform) och Google-kommandon för att interagera med ett reseförsäkringsbolag och vi är också med i en hel del grundutveckling av 5G-teknik, med ett särskilt intresse för hur fördjupande tekniker kan användas för att skapa helhetserbjudanden på marknaden.

Röstkommunikation kommer bara att växa och med all sannolikhet bli det vanligaste sättet att interagera med varumärken i framtiden. Marknadschefer måste därför förbereda sig för att positionera sina varumärken för det här nya läget, eftersom Google voice till skillnad från Google search bara kommer att ge ett enda sökresultat. (30 procent av alla sökningar år 2020 kommer att göras utan en skärm).

Att komma in tidigt och bli skicklig på att utveckla den här kanalen kommer alltså att bli helt avgörande för den egna konkurrenskraften i framtiden.

Anders Markstedt och en chatbot

About this author

Anders Markstedt

Anders Markstedt

Interaktion och visualisering

Anders Markstedt arbetar med interaktion och visualisering, till exempel i form av utveckling av chatrobotar och lösningar som använder förstärkt verklighet (Augmented Reality/Mixed Reality). Anders är baserad på CGI i Umeå.