Den digifysiska shoppingen – när den digitala och fysiska butiken möts – spås bli en av de stora trenderna under 2019. Vi ger er fem exempel på hur digifysisk shopping används idag och vad vi tror kommer härnäst.

Konsumentmakten har vuxit i takt med digitaliseringen. Idag kan kunder snabbt söka fram och jämföra olika produkter och tjänster och köpa in varor från alla världens hörn till historiskt låga priser. Traditionella retailers har länge försökt hänga med i utvecklingen och anpassa sina erbjudanden för att möte kundernas nya förväntningar. Genom att inte bara reagera på, utan försöka forma hur kundresan ser ut, sägs företag kunna vinna tillbaka mark.

En digifysisk upplevelse innebär att den digitala och den fysiska världen möts för att skapa en starkare upplevelse för kunden – en sömlös upplevelse mellan de olika kanalerna. Detta spås bli en av 2019 års stora trender som kommer ta omnikanalsförsäljningen ett steg längre. Här ger vi fem exempel på att den digifysiska shoppingen redan är närvarande och högaktuell. Vi gör också spaningar på vad som skulle kunna tänkas komma härnäst.  

1. Det omtalade butikskonceptet Amazon Go

En Amazon Go butik från utsidan

När Amazon lanserades 1995, hade endast 3 procent av amerikanerna varit uppkopplade på internet, och ännu färre hade handlat online. Idag är Amazon världens största e-handelsföretag och har påbörjat en resa mot att bli en omnikanal-retailer. Det tydligaste exemplet på detta är konceptet Amazon Go, en helt automatiserad butik som mäter allt som kunderna gör.

Traditionella butiker har varit som en svart låda där det i bästa fall kunnat mätas storleken på köpen samt antal besökare. Med det nya konceptet finns möjligheten att få detaljerade insikter gällande konsumentens beteende som exempelvis vilka produkter kunderna tittar på, när kunderna tvekar och vad kunderna är intresserade av, men kanske inte köper. Med Amazon Go introducerades också ”Just walk out”-konceptet där uppkopplade kunder bara kan lämna butiken med de varor de vill ha och få köpet registrerat på sin profil.

2. En pionjär inom den digitala integreringen i den fysiska klädbutiken

Den japanska klädjätten UNIQLO, som nu även kommit till Sverige, är ett bra exempel på ett företag som lyckats skapa en framgångsrik och innovativ shoppingupplevelse där den fysiska butiken har digitaliserats. UNIQLO var tidiga med att installera speglar med AR-teknologi i sina butiker, vilka gör det möjligt för konsumenten att testa ett plaggs alla färger utan att behöva byta om. Detta går väl i linje med UNIQLOs produktstrategi där plagg med klassisk passform erbjuds i en rad olika färger.

Ralph Lauren har tagit det hela ett steg längre, genom att ha spegeln installerad inne i provrummet. Besökaren får en 360° demonstration på skärmen, kan göra byten av storlek, se tillgänglighet på önskade produkter eller få upp personliga förslag som levereras till provrummet. Kunden kan även ta foton på sig själv med hjälp av den smarta spegeln som sedan kan delas på sociala medier eller skickas via mail.

Dessa innovativa sätt att forma den digifysiska kundresan har gett en stor spridning av budskapet att både UNIQLO och Ralph Lauren är spännande företag vars butiker är värda ett besök.

3. PostNord presenterar en ny upplevelse i centrala Stockholm

Ett annorlunda exempel på ett företag som har skapat en ny typ av kundupplevelse är PostNord, via konceptet ”PostNord shop”. Här finns uppkopplade provrum och möjlighet att returnera varorna direkt i en box så att kunderna slipper den omständliga processen att bära med sig varor de inte vill behålla hem och sedan köa för att få returnera dem. De uppkopplade speglarna tar bilder och spelar in filmer som enkelt kan skickas till andra för att få smakråd. Ska du testa en smoking inför helgens fest är det alltså enkelt att skicka en bild direkt från provrummet till din partner eller vänner och sedan på plats få reda på om det blir en hiss eller en diss.

Shopen har även flera andra tjänster, till exempel en ny, inspirerande miljö för e-handelskunderna att hämta sina paket i där olika retailers får marknadsföra sina senaste kollektioner. Detta exempel är inte en digifysisk upplevelse på samma sätt som övriga exempel här. Istället för att nyttja digital teknik för att förhöja upplevelsen av den fysiska shoppingen har PostNord tidigarelagt det fysiska provandet av plagg i e-handelsupplevelsen och kapat bort den icke värdeskapande processen att bära hem plagg som du sen behöver bära tillbaka för att returnera.

För e-handelsföretagen finns också ett värde i att snabbare få tillbaka returerna och därigenom öka lageromsättningshastigheten. Trots att det inte är en digifysisk upplevelse i samma mening som Amazon Go eller UNIQLOs butiker så tycker vi att det är värt att lyfta PostNords innovativa sätt att skapa kundvärde och förändra kundresan.

4. En förenklad shoppingupplevelse via realtidsinformation och AR-teknologi

Tre kvinnor sitter på en stor sittpuff i ett shoppingscenter och vilar med shoppingkassor runt sina ben

Home Depot är ett annat företag som investerar stora resurser i att förbättra kundupplevelsen och driva kunder till butikerna. De har tagit fram en mobilapp som med AR-teknologi hjälper kunden att hitta produkterna i butiken och visa tillgänglighet och pris. Genom att scanna en vara kan du få detaljerad produktinformation och även visualisera hur en vara skulle se ut i ditt hem med hjälp av en 3D-bild. I appen kan du också ha dina handlingslistor, kvitton och ordrar.

Home Depot integrerar alltså kundens fysiska och digitala shoppingupplevelse genom sin app för att skapa en bättre och sömlös kundupplevelse. Ett annat företag som har utvecklat en AR-app för att du ska kunna matcha deras varor mot ditt eget hem är IKEA, via appen ”IKEA Place”.


Läs även


5. Nike introducerar ”Nike Trial Zone”

Nike har med konceptet “Nike Trial Zone” transformerat den fysiska affären till en digifysisk mötesplats när de byggt ut några av sina butiker med high-tech testområden där de låter konsumenter prova deras produkter. Testområdena blir personifierade studios med hjälp av AR- och VR-teknologi där kunden ska få en känsla för att använda Nikes produkter i ett urval av olika spännande och utmanande miljöer, utan att lämna butiken. Samtidigt analyseras passformen ur olika vinklar för att se till att personen matchas med rätt produkt. Målet är att behandla varje kund som en proffsidrottare. Nike erbjuder också gratis träningspass och event för kunder i sina lokaler, allt för att göra butiken till mer än bara ett ställe att handla kläder.

Vad kommer härnäst?

Genom de här fem exemplen vill vi visa att digifysisk shopping och digifysiska upplevelser är högaktuellt. Det är inte något som kommer i framtiden utan det är nu det händer. I framtiden kommer vi snarare sluta skilja på digital, fysisk och omnikanalsförsäljning och satsa på helintegrerade upplevelser. Frågan är vad som kommer i framtiden, vilket är nästa steg i att skapa en än mer utvecklad digifysisk upplevelse? Vilka branscher hakar på härnäst och integrerar det digitala och det fysiska? Vad tror ni om följande idé?

Genom att använda sig av digifysisk shopping kan resebyråerna hitta nya konkurrensfördelar

Skulle resebyrån kunna göra comeback?

Föreställ dig att du ska köpa en resa, du vill åka på en avslappnande solsemester. Det är väldigt viktigt för dig att stranden är kritvit och att omgivningarna känns genuina och trevliga. Du har fått en massa tips och har läst på om olika platser på nätet men blir inte riktigt klok på vad du ska välja. Det kostar ju ändå en hel del pengar att åka på en drömsemester och förra gången stämde förväntningarna och upplevelsen inte alls överens. Om du ändå kunde få uppleva platsen du ska boka en resa till.

Kanske skulle resebyråerna kunna göra comeback genom att skapa digifysiska upplevelser för sina kunder, exempelvis genom att med hjälp av VR skapa skräddarsydda ”smakprov” åt kunderna. Detta skulle kunna förbättra och förenkla köpprocessen och på så vis skulle eventuellt byråerna kunna återta en viktig position på resemarknaden som idag i stor utsträckning konkurrerats ut av renodlat digitala tjänster.

Vad tror du kan komma härnäst? Det finns säkerligen många exempel på banbrytande digifysiska upplevelser som kommer inom en snar framtid. Att skapa en integrerad fysisk och digital upplevelse kan hjälpa dig som retailer att bibehålla relevans och skapa ännu bättre kundupplevelser.