Primary tabs

Länge har vi undrat när det egentligen ska ske. OM det alls kommer att ske: Om jätten Amazon kommer till Sverige. Men nu är snart väntan över och det börjar bli dags för Amazon att öppna upp köpflödet för den svenska besökaren. Eller rättare sagt, att öppna upp det svenska köpflödet. För att handla via Amazon har den svenska konsumenten kunnat göra länge, inte minst från den tyska sidan som med snabba leveranser försett svenska internetshoppare med varor under flera års tid. Frågan är nu om köpviljan är lika kraftfull som spekulationerna har varit.

Malin Unger
Malin Unger

Finns du inte online idag så finns du knappt alls. Det gäller för alla verksamheter, från apotek och hälsobutiker till bokaffärer och möbelvaruhus. Att Amazon kommer att ta vissa marknadsandelar inom respektive segment får ses som självklart, men frågan är hur väl konkurrensen står sig mot denna amerikanska jätte.

Att Amazon väljer att slå upp e-handelsportarna i samma veva som coronapandemin slår igen portarna för den fysiska handeln kan inte vara något annat än tur. Om man får kalla en global kris för tur. För i arbetet med att flytta köpupplevelsen från det fysiska mötet till den digitala arenan har det senaste halvåret forcerat fram ett nytt köpbeteende som annars skulle ta lång tid att etablera. Något som förstås kommer att gynna Amazon i kampen mot de stora fysiska konkurrenterna i Sverige. De digitala köpportarna står på vid gavel. Kommer de svenska konsumenterna att kliva in?

I grunden är Amazon ett framgångsrikt logistikföretag som med en effektiv hantering skapat en försäljningssuccé i form av en marknadsplats på nätet. Idén om att samla varor från olika handlare har funnits i Sverige länge. Sajter som Tradera, Fyndiq och CDON har länge försökt ta rollen som ”Sveriges Amazon”. Med en integrerad e-handel mot marknadsplatserna har aktörer enkelt kunnat skala upp, nå en bredare målgrupp och arbeta med olika prisstrategier och kampanjer. Dessa plattformar får nu en tuff konkurrent genom Amazon där effektiv logistikhantering blir en av de vassaste konkurrensfördelarna.

Att vinnarna i rådande coronatider är de med ett etablerat digitalt kundmöte är självklart. Vi svenskar gör allt fler av våra köp och ärenden online och har sedan tidigare fått se att spelare inom respektive köpsegment tar allt större marknadsandelar, allt från helt digitala varumärken som Apotea till fysiska retailers som ökat sin digitala närvaro såsom IKEA. Finns du inte online idag så finns du knappt alls. Det gäller för alla verksamheter, från apotek och hälsobutiker till bokaffärer och möbelvaruhus. Att Amazon kommer att ta vissa marknadsandelar inom respektive segment får ses som självklart, men frågan är hur väl konkurrensen står sig mot denna amerikanska jätte som får konkurrera med företag som redan har etablerade varumärken, optimerad logistik och anpassade betalningslösningar. Kommer Amazon att kunna bli lika dominerande i Sverige som på den amerikanska marknaden?

Lojalitet är en ständigt relevant fråga för handelns aktörer att ta i beaktande. Konsumenterna blir allt mer illojala mot enskilda varumärken och jakten på den perfekta lojalitetsnyckeln blir därför avgörande. Pris som enskild faktor räcker inte. Unika selling points som tidigare var avgörande för att vinna konsumentens plånbok är idag hygienfaktorer i Sverige. Till dessa hör snabb frakt, smidigt köpflöde och bra betalningsalternativ, allt sådant som varit Amazons konkurrensfördelar vid lansering på andra marknader. Därför kan Amazon få det svårare med sin lansering i Sverige och behöva fundera på en annan lojalitetsstrategi för att knyta till sig kunderna och säkra återköpen. För vi vet alla att nykundsrekrytering är dyrt. Vinnaren är den som lyckas få kunden att handla igen. Och igen. Och igen.

För dem som tidigare handlat hos utländska Amazon tror jag att köpen kommer att flyttas till den svenska sidan. Men jakten på den bredare målgruppen tror jag blir svår. Men Amazon är definitivt att räkna med, inte minst om de fortsätter att nå de köpstarka målgrupperna med bättre service än konkurrenterna och med ett genomtänkt lojalitetserbjudande.

Vad tror du?

About this author

Malin Unger

Malin Unger

Enhetschef för CGI Business Consulting i Malmö & South

Malin Unger är en erfaren ledare som ansvarar för CGI Business Consulting i Malmö & South, en enhet med konsulter och traineer med breda förmågor inom bland annat förändringsledning, verksamhetsutveckling och digital transformation. Malin har erfarenhet av förändringsledning på såväl strategiskt som operativt plan och ...

Add new comment

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blog moderation guidelines and term of use