Leif Alama heter vår nya BU-ledare för Göteborg och Central, som fått ta rodret mitt under Covid-19-krisen. Leif har en lång erfarenhet från en mängd ledande befattningar på CGI, senast som ansvarig för verksamheten i Karlstad och sub-BU Defence.

Hur känns det att h​a fått det stora förtroendet att leda BU Göteborg och Central?

Leif Alama
Leif Alama

Man blir ju väldigt glad att bli tillfrågad, och ännu gladare när man efter intervjun med George Schindler blir erbjuden jobbet. Det känns inspirerande, jätteroligt och jag är väldigt tacksam för det förtroende jag fått.Men med det sagt så är det svåra tider för många nu, globalt där det gör väldigt ont i hjärtat när man ser bilderna från sjukhus i Italien och andra länder på nyheterna.

Nationellt så har vi inte drabbats i den omfattningen men vi har onekligen fått stora utmaningar med tanke på att flera industriföretag tvingats stänga ner blixtsnabbt och anpassa sina kostnader genom att permittera, stoppa IT-projekt och avsluta konsulter. Det tvingar deras leverantörer inklusive oss, CGI, att agera på liknande sätt för att ge oss den uthållighet som behövs för att klara av krisen. Vilket naturligtvis känns både märkligt och väldigt svårt att börja det nya jobbet med att göra.

 

Berätta lite om din bakgrund här på CGI

Jag har varit med ändå från WM-datatiden. Min fru fick jobb i Värmland -98, så vi flyttade dit från Stockholm och jag fick jobb på WM-data där. Sedan dess har jag gjort hela resan, varit konsult, konsultchef, jobbat med försäljning och i olika ledarroller.

När WM-data blev CGI 2012 blev jag ansvarig för verksamheten i Karlstad och även för enheten Defence med leveranser i hela landet, så jag har jobbat mycket med försvarsfrågor och civilförsvarsfrågor.

 

Vad blir dina första prioriteringar som ny BU-ledare i Göteborg?

Det viktigaste är förstås att ta tag i den situation som vi befinner oss i nu – med väldigt operativt fokus. Det handlar om att hålla verksamheten uppe och att hantera situationen i Göteborg med varslen inom tillverkningsindustrin, förstå konsekvenserna av dem för vår del och agera snabbt.

Men samtidigt måste vi redan nu lyfta blicken för att se och fånga de affärsmöjligheter som finns när vi väl kommer ur krisen.

Vårt samhälle kommer troligen att upptäcka att det finns många luckor var gäller robusthet och vi kommer förmodligen också se nya möjligheter när företag ser över sin supply chain. Den publika sektorn kommer bli tvingade att se över sin beredskapsförmåga för att hantera kriser och oroliga tider.

Det är många som redan nu har fått sig en tankeställare. Den gemensamma nämnaren kommer att bli att man behöver genomföra förändring, vilket är bra för oss, varje förändring är en ny möjlighet.

 

Ser du att CGI har några speciella styrkor för att klara sig ur krisen?

Vi är bra på att hantera förändringar i kraft av den storlek vi har och genom vår lokala och globala förmåga.

Samtidigt som det är väldigt dystert med permitteringarna i Göteborg, tar vi också in nya affärer - inte minst inom offentlig sektor - så det är både svart och vitt just nu. Och vi har också en unik styrka i vår genomförandeförmåga. Vi finns där för våra kunder, vi viker inte ner oss, vi har en stabilitet i bolaget som gör att vi kommer att vara ett av dem som kommer bäst ur krisen.

När vi lyfter på locket på vad vi gör så ser vi att vi finns inom i princip alla branscher i Sverige. Vi har också en kombination av teknisk kunskap och innovationsförmåga och det ser vi nu i olika projekt i företaget, att kriser föder kreativitet.

 

Vad brinner du själv lite extra för på jobbet?

Jag brinner faktiskt för att göra affärer. Allt börjar med det. Säljer man inget så finns det inget att leverera. En bra affär handlar ju om så mycket, från att ställa samman en bra offert till att bygga ett vinnande team som kunden får förtroende för. Det tror jag är en av mina styrkor - att omge mig med bra människor.

För någonstans så är det ju till slut människor som gör affärer med människor, vi är ju sociala varelser. När man sedan dessutom levererar i en kontext som genererar samhällsnytta så värmer det extra i hjärtat.

 

Har du något tips på hur man kan hålla ihop sitt team på distans och under svåra tider?

Just nu är det speciellt viktigt att inte tappa den dagliga kontakten med de enskilda teammedlemmarna. Att utöva ”management by drälla runt” är onekligen lite svårare nu. Så då gäller det att använda tekniken på ett bra och aktivt sätt men samtidigt inte glömma bort att ta de där spontana korta samtalen med kollegor och utan särskild anledning bara ringa och kolla läget.

 

Jobbar du bara eller har du tid för något annat i livet också?

Jag är en familjemänniska. Jag älskar att umgås med mina nu vuxna döttrar som regelbundet kommer förbi med sina pojkvänner. Så tränar jag mycket, gillar att cykla, gymma och åka utför. Min fru kommer från en orienteringssläkt så det blir mycket att röra på sig.

Orienterar du själv?

Ja, en gång per år, till jul. Då anordnar min svärfar en traditionsenlig julorientering som hela släkten deltar i. Det är en stor sak som planeras för i veckor. De senaste två åren skedde tävlingen i Kronobergsparken i Stockholm – till stockholmarnas förundran.