Mångårig chef och ledare som gillar hipsteröl, att köra nedcabbat med AC/DC i högtalarna, men också att odla i det nya växthuset i Roslagen. Möt Eva Sandberg, som tagit över ledarskapet för CGI i Stockholm.

Berätta lite om din yrkesbakgrund, Eva. Hur kom du till CGI?

Eva Sandberg
Eva Sandberg

Jag kommer från Acando-sidan och har jobbat där sedan 2003. Det började faktiskt med att jag ringde dit och undrade om de hade användning för en hyfsat senior och allmänt kunnig konsult inom affärssystem. Jag längtade tillbaka till konsultvärlden efter en tid i linjen som IS-chef för ett företag inom läkemedelsbranschen. Och på den vägen är det.

Jag hade egentligen passerat stadiet att bara vara konsult, så rätt snart fick jag en motsvarande roll på Acando som den jag kom ifrån. Jag satt jag i den svenska ledningsgruppen i Acando i tio år och ansvarade för våra affärssystemsplattformar. Jag hann också med lite andra saker, bland annat jobbade jag med att starta upp vår Netsuite-verksamhet tills vi slogs ihop med CGI. Från och med årsskiftet har jag varit säljchef för Stockholmsverksamheten här.

Hur kändes det att gå från lilla hippa Acando till stora internationella CGI?

Jag har många gånger varit delaktig i integreringar från den köpande sidan eftersom vi gjorde rätt många förvärv under min tid på Acando. Att helt plötsligt vara på den andra sidan var en väldigt annorlunda och omtumlande upplevelse, både för mig och för flera av mina kollegor från Acando. Men nu har vi sett vilket fint och välskött företag CGI är och ser värdet av det. Men det är många bra saker från Acando som jag vill bära med mig till CGI.

Vad tar du med dig därifrån i ditt ledarskap?

På Acando hade vi en stark drivkraft i att ha mycket energi och glädje, laganda och stolthet på jobbet, och den känslan vill jag ta med mig. Visst finns den också på CGI men den var väldigt påtaglig i Acandokulturen och det måste man ha för att orka och för att klara att göra svåra saker: Det är svårt att skapa och driva projekt, det är svårt att jobba med införsäljning. Då är det viktigt att man är stolt över det man gör tillsammans och att man har roligt.

Hur kommer det sig att just du fick uppdraget att ta över BU Stockholm?

Delvis handlar det väl om att John (Karnblad, President, CGI Scandinavia) vet vad jag åstadkom på Acando eftersom vi satt i ledningsgruppen där tillsammans i många år, men själv tror jag att det handlar om att jag är duktig på att skapa ett starkt team omkring mig.

Jag är bra på att skapa förtroende och tillit. Folk litar på vad jag säger för jag är ganska rak, tydlig och transparent, och så är jag en utpräglad lagspelare. Sedan blir man ju tryggare med åren, man blir mindre prestigefylld och kan dela med sig av erfarenheter – som jag fått oceaner av vid det här laget.

Vilka blir dina största utmaningar nu på kort och på något längre sikt?

Just nu ligger fokus på att ta fram en affärsplan för nästa verksamhetsår och utifrån den ska vi sedan jobba med ett antal initiativ. På kundsidan ska vi bli bättre på att fokusera på våra största kunder och bygga ett större åtagande med hela vår tjänstebredd, på medlemssidan ska vi ytterligare bygga känslan av stolthet över av att jobba på CGI. Sedan måste vi också lyfta perspektivet. Vi är i ett extremt speciellt läge nu med pandemin, så det gäller att vi också tittar några år framåt och stakar ut vilken position vi vill ta.

Tror du att det blir varaktiga förändringar i kundernas beteenden efter coronakrisen?

Ja, det tror jag. Vi ser nu att många av våra kunder passar på att anställa mycket egen expertkompetens som de normalt brukar köpa in, helt enkelt eftersom de kan göra det på den rådande arbetsmarknaden. Därför tror jag att konkurrensen om vissa typer av uppdrag kommer att bli annorlunda framöver.

Vad ska CGI göra för att bemöta den situationen?

Vi måste börja ta ett ännu större ansvar i våra leveranser och leverera fler tjänster, alltså paketera erbjudanden utöver att erbjuda enskilda konsulter. Men med den portfölj vi nu har med drift- och outsourcingtjänster och en mängd IP:n som man kan koppla tjänster till, är vi väldigt väl riggade inför framtiden. En styrka vi har är också att vi kan leverera så pass mycket ifrån Sverige. Många av våra konkurrenter har ju sina leveranser i Indien vilket har varit ganska problematiskt under pandemin.

Vad ser du som det unika med CGI?

Att vi kan leverera helheten, det som vi kallar end-to-end. Att vi kan börja med strategidelarna via Business Consulting, vidare över till genomförande och förvaltning. Att vi kan vara en långsiktig lokal partner med internationella muskler är också en styrka som kommer att vara otroligt värdefullt framöver.

Vad gör du när du inte jobbar?

Jag har två vuxna barn som är utflugna. Jag och min man har ett fritidshus på Gräsö i norra Roslagen där vi tillbringar mycket tid. Där gillar jag att odla i mina odlingslotter och numera också i vårt växthus.

Jag är också sjukt förtjust i att dricka lokalbryggd öl på hipsterölställen, gärna på Södermalm i Stockholm om jag får välja. Jag försöker hålla mig uppdaterad och brukar passa på att köpa någon flaska då och då av tillfälliga partier som kommer in på Systembolaget.

Sen har jag också en tredje last: Jag gillar att köra med min BMW 420 cab med lite för hög volym på högtalarna. Musikaliskt är jag allätare men just nu gillar jag svensk musik, gärna kvinnliga sångerskor som Veronica Maggio eller Miriam Bryant. Men så kan det bli lite AC/DC också när det blåser riktigt mycket i håret.