Veien til fremtiden: Energi

Når flere kraftleverandører nå åpner døren for å utvide tjenestetilbudet sitt, vil mange også måtte legge om forretningssystemene. CGIs Christian Grødum mener det er viktig å huske på at det ikke bare er datamengden som øker, men også behovet for effektiv fakturering av ulike produkter.

Det er ingen enkel oppgave å selge strøm. For selv om de færreste av oss kan leve uten elektrisitet, er det i utgangspunktet et produkt som kun skaper interesse når prisene er på sitt høyeste. Det har tidligere gjort pris til eneste vurderingsgrunnlag når vi som sluttkunder velger leverandør.
 

Viktigere å gjøre seg attraktiv på markedet

Nå har den nye infrastrukturen i kraftmarkedet imidlertid åpnet mulighetene for å tilby mer enn bare strøm til norske husstander. Med det store datagrunnlaget som etter hvert finnes, kan privatkunder for eksempel få oversikt over forbruket sitt fra time til time. I tillegg kan praktisk talt alt av IoT-produkter kobles på det samme nettet som strømmåleren. Dette gjør at leverandørene allerede er i gang med å se på mulighetene for å utvide tjenestetilbudet sitt, forteller CGIs leder for forretningsutvikling innen energi, Christian Grødum.

– Jeg tror flere leverandører vil se verdien av å kunne bygge på med ulike tjenester for å styrke posisjonen sin fremover. Som strømleverandør har du ikke noe attraktivt produkt i seg selv, men du har en stabil kundemasse.

– Fjordkraft har allerede utvidet med telefoni og en del andre tjenester, men jeg tror også at forbrukerne snart vil bli interessert i å se på hvordan man kan regulere eget strømforbruk gjennom å koble sammen systemer hjemme. Smarthusteknologi er helt klart noe man vil kunne koble opp mot disse systemene, og enkelte har allerede forsøkt seg, sier Grødum.
 

Andre vil forsøke seg på markedet

Han tror også at markedet snart vil få besøk av helt nye aktører, fordi de ser verdien i å levere strøm som del av en pakkeløsning – sammen med for eksempel fiber og innholdstjenester.

– Tidligere var det utfordrende for nye aktører å etablere seg i markedet fordi de lokale leverandørene hadde en enklere tilgang på måleverdier. Nå sendes alle måledata via en nasjonal datahub, som gjør at flere kan få tilgang til de enorme datamengdene som automatisk sendes fra norske husstander. Dermed har nye selskaper en enklere vei inn.
 

Må legge til rette for effektiv fakturering og en god totalpakke

Grødum understreker at utviklingen i markedet nå gjør at det blir viktig å ha systemer som kommuniserer sømløst, slik at det blir enkelt å fakturere for de ulike tjenestene du tilbyr.  

– Vi har utviklet løsninger som legger til rette for fakturering av både telefoni, gass, vann, bredbånd, fibernett, innholdstjenester og mye mer. Det gir deg også tilgang til informasjon om hvilke systemer sluttkunden har tilgjengelig, slik at du enkelt kan skreddersy en god totalløsning.

– Slike pakkeløsninger vil nok bli mye vanligere i tiden som kommer, og da er det viktig å ha et IT-system som sikrer et godt grunnlag for effektiv og fleksibel drift, sier Grødum.