Primary tabs

Stadig flere bedrifter velger å flytte databehandlingen ut i skyen for å oppnå økt fleksibilitet og reduserte kostnader. Mange sitter likevel på gjerdet og frykter at kritiske virksomhetsdata er mindre sikre i skyen og at migreringen vil gjøre bedriften mer sårbar. Men har de egentlig noe å bekymre seg for?

Christian Holmboe i CGI Business Consulting mener det er sikrere å lagre dataene sine hos de største og tyngste aktørene i markedet enn i eget hus.

– Skal du beskytte IT-løsningene dine, vil du ha de beste folkene med den rette ekspertisen til å gjøre nettopp dette for deg. Så kan du jo spørre deg: Er det sannsynlig at verdens fremste sikkerhetseksperter sitter her hos meg, eller har de gått til teknologiganter som Amazon og Google?

– Datainnbrudd kan skje når som helst og hvor som helst, men sannsynligheten for at dette skjer hos de store aktørene, er faktisk betydelig mindre enn hos mange mindre driftsleverandører, fortsetter han.

Derfor er det sikrere i skyen

Selv om mange bekymrer seg over sikkerheten til skyløsninger levert av store, internasjonale aktører, er nettopp sikkerhet et av de beste argumentene for å migrere til i skyen. Her er noen eksempler på hvordan skyen faktisk kan være med på å øke sikkerheten:

1. Applikasjonene dine ligger i datasentre som er beskyttet av verdens fremste sikkerhetsteknologi.

2. Leverandører av IT-driftstjenester har mer spesialisert kompetanse og bedre tilgjengelighet på IT-ressurser enn hva den gjennomsnittlige bedriften har.  

3. Større datasentre har ofte omfattende sikringstiltak med strenge restriksjoner på hvem som får komme inn i anlegget. I tillegg blir maskin- og programvare regelmessig skiftet ut.

4. Du vil motta sikkerhetsoppdateringer og andre programvareoppdateringer når du investerer i skytjenester hos en leverandør. Dette er noe mange bedrifter mangler gode rutiner for.

5. En leverandør er i stand til å sikkerhetskopiere og lagre dataene dine på flere steder, og overføre disse til en ny lokasjon hvis noe skulle gå galt på den primære lokasjonen.

6. Dataskyer som for eksempel Microsoft Azure er ISO-sertifiserte etter strenge standarder som setter krav til oppetid, adgangskontroll, revisjon og mye mer. Det er lenger enn de aller fleste norske bedrifter går når de skal sikre sitt eget IT-utstyr.

Full oversikt innenfor landets grenser

Nettskyen kan altså gi mindre bedrifter tilgang til den fremste kompetansen innen både sikkerhet og driftskompetanse. Og med stadig flere lover og regler som innføres, er det viktig at programvare og data blir lagret i et sikkert og solid datasenter – og samlet på så få plasser som mulig. Også her er en nettsky en god løsning.

Mange eksterne serverparker ligger utenfor Norges grenser, men flere av de store globale skyaktørene – for eksempel Microsoft Azure – har nå etablert skybaserte datasentre i Norge. Herfra tilbyr de sikker lagring av data innenfor landets grenser, som for noen er et lovkrav. Dette gjør det enklere for bedrifter å overholde lover og regler og samtidig drive mer effektivt, enten det er snakk om et stort eller lite selskap.

– Det ble store overskrifter for 15–20 år siden da det kom ut at store selskaper valgte å outsource IT-driften sin til store aktører, og det var helt utenkelig at virksomheter innen for eksempel helse og finans skulle begi seg ut på dette. I dag er det imidlertid helt utenkelig at slike virksomheter har egne driftsavdelinger, sier Holmboe.

Hvis bedriften din ønsker å gå fra tradisjonelle on-premise-løsninger til skyen, står vi klare til å hjelpe dere med migreringen – uten at driften deres forstyrres. Kontakt oss i dag, så tar vi en prat om behovene deres og lager en skreddersydd løsning for dere.