Hvordan strukturerer du eksamensperioden din best, slik at du får god nok tid til å forberede deg? Det finnes mange ulike råd fra «eksperter», men vi har tatt en prat med Vilde Andersen som er junior konsulent hos CGI i Oslo. Hun har en bachelorgrad som byggingeniør og en mastergrad i industriell økonomi og teknologiledelse (Indøk) fra Universitetet i Agder.

Vilde forklarer at hun alltid har hatt god nytte av å lage en egen eksamenskalender. Denne kalenderen viser hver dag fra siste forelesningsdato til siste eksamensdato. Her kan du starte med å markere de ulike eksamensdatoene for de ulike fagene i hver sin farge. Deretter markerer du hver dag med ulike farger, ut i fra hvilket fag du skal lese til den dagen. Du kan også kommentere eksakt hvilke tema du skal lese på de ulike dagene.

– Ved å lage en egen eksamenskalender får du full oversikt over hvilke dager du skal lese til hvilke fag, og du ser fort om du har satt av nok tid til de ulike fagene. Når man har en visuell og detaljert plan over perioden er det mye lettere å holde seg til den, forklarer Vilde

I tillegg lagde hun en egen Power Point-presentasjon for hvert fag. Her startet hun med å legge inn oversikt over pensum og artikler fra faget. Deretter lagde hun lysbilder for hvert tema. Disse kan inneholde stikkord, bilder, figurer eller videoer som gjør det lettere å forstå temaet, og å huske det etterpå.

– Jeg synes det er mye lettere å huske innholdet på slike lysbilder hvis det er noe visuelt man forbinder det med.

Samtidig forklarer hun at problemet kunne være at hun ble litt vel revet med, noe som kunne føre til at Power Point-presentasjonene ble ganske lange. Likevel ville hun da også huske pensum veldig godt, ettersom hun hadde brukt mye tid og arbeidet grundig.

Jobber med eksamen

Kvelden før eksamen

Kvelden før selve eksamen kan det være lurt å koble av å gi deg selv tid til å slappe av. Vilde jobber ikke med eksamen til lengre enn klokken 20:00, kvelden før.

– Da pleier jeg å legge fra meg bøkene, lage noe god mat, ta en tur på trening eller se en hyggelig film. Alt som kan hjelpe meg å koble av, senke skuldrene og gi hjernen tid til å prosessere alle tankene.

Hun ser heller ikke poenget med å sitte oppe sent å pugge. Da står hun heller opp litt tidligere slik at hun får god tid til å gå over notatene sine en siste gang.

– På selve eksamensdagen starter jeg alltid dagen med å smile til meg selv i speilet. På den måten gir jeg meg selv litt ekstra god følelse og kan gå til eksamen med litt rakere rygg, forklarer hun.

Eksamen

Det er to ting Vilde synes er ekstra viktig når det kommer til eksamensdagen. Det ene er å sørge for at alt utstyret man har med er i orden, og det andre er å lese godt gjennom oppgaven. Det er heller ikke uten grunn at det er akkurat disse tingene hun synes er viktig.

Hun forteller lattermildt om hvordan hun gjennomførte en hel fysikkeksamen med en kalkulator som var stilt inn på grader i stedet for radianer.

– Jeg oppdaget det ikke før jeg var ferdig, sier hun og smiler. Jeg synes eksamen gikk veldig bra og jeg følte jeg hadde kontroll, men alle svarene mine var jo feil.

Hun forteller også at hennes første matteeksamen på universitetet ikke gikk som hun hadde håpet.

– Det var mye stress inn mot den eksamen, forklarer hun. Jeg tok Matte R2 samtidig som jeg skulle ha den vanlige ingeniørmatten, og jeg hadde virkelig ikke hodet helt med meg.

I stedet for å lese gjennom oppgavene og starte med de hun var sikker på at hun kunne, startet hun bare på toppen og jobbet seg nedover.

– Jeg tenkte fort at «dette klarer jeg ikke», men jeg bare fortsatte å prøve. Uten å komme noen vei, sier hun.

Hun gikk videre til oppgave to, uten at det gikk noe bedre. Slik fortsatte det helt til hun nesten ga opp.

– Det endte med at jeg strøk på min første matteeksamen på universitetet, men det var en god lærepenge, sier hun og ler.

Vilde leser derfor alltid gjennom hele oppgavesettet før hun starter. Hun rangerer også oppgavene etter hvilke hun føler hun har best kontroll på. På den måten kan hun begynne med de letteste oppgavene som kan sikre henne et godt poenggrunnlag. Det gir henne både selvtillit, bedre kontroll og hjelper henne å senke stressnivået.

– Man er jo alltid litt stresset når man setter seg ned, men hvis du finner roen og starter med å fokusere på det du er sikker på at du kan, vil du angripe de mer vriene spørsmålene med litt lavere skuldre.

Etter eksamen

Det er mange som gjerne vil møtes og sammenligne svarene sine etter eksamen. Det synes ikke Vilde er noe spesielt givende.

– Det unngår jeg for alt det er verdt, sier hun bestemt. Jeg synes ikke det kommer noe godt ut av det.

Selv om hun synes det har gått bra, vil ikke Vilde bruke noe mer tid på det. Hun vil heller legge det hele fra seg og gjøre noe annet.

– Hvis man har en god følelse før man sammenligner svarene med andre, kan det ødelegge hele tiltroen du har til din egen leveranse. Men så viser det seg når karakteren kommer at det ikke hadde noe å si da du hadde levert et godt svar uansett.

Når du har brukt så mye tid på et fag, og arbeidet så intenst med noe, er det deilig å endelig kunne tenke at man er ferdig for denne gang.

– Man skal være glad man er ferdig og at man har fullført, uansett. Ikke dra deg selv ned med tvil og usikkerhet. Dersom du har du lest og arbeidet godt med pensum, har du gjort så godt du kan, sier Vilde.


Vilde er junior konsulent hos CGI og en del av CGI sitt talentprogram for nyutdannede. Les mer om talentprogrammet for nyutdannede her.


About this author

Vilde Andersen

Vilde Andersen

Juniorkonsulent

Vilde er junior konsulent hos CGI og en del av CGI sitt talentprogram for nyutdannede.

Add new comment

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blog moderation guidelines and term of use