Greger Wikstrand

Greger Wikstrand

Chefsarkitekt digital transformation CGI Sverige

Det finnes en scene der Donald Duck og vennene hans slår leir ved et vakkert utsiktspunkt, som etter hvert viser seg å bare være en kulisse foran et møkkete industriområde. Og nå når vi skal se tilbake på enda et hendelsesrikt år, der flere smått mytologiske teknologiske innovasjoner har gått fra illusjon til virkelighet – som utnyttelsen av maskinlæring og en hurtig utvikling av tekst-til-tale og tale-til-tekst – føles det litt som akkurat den Donald-scenen.

På bildet: Greger Wikstrand

Det er ikke til å unngå at jeg kjenner på en viss melankoli når jeg ser på hva digitaliseringen i blant fører til. For aller først bør man spørre seg hva «digitalisering» egentlig handler om. Vi hører på musikk, ser på film, jobber hjemmefra, samarbeider på ulike plattformer, og alt vi produserer er digitalt – dokumenter, kalkyler, informasjon ... Så når vi i dag sier «digital transforsmasjon», handler det som oftest om å automatisere prosesser som tidligere bestod av ulike manuelle handlinger.

Når vi snakker om robotisering (les gjerne Eva Vatns artikkel «Enkla robotar sparar – smarta robotar utvecklar»), handler det stort sett om at vi – satt på spissen – lar en server utføre arbeid som et menneske, eller flere adskilte systemer, ellers kunne ha gjort. Men når det «digitaliseres» på denne måten, er det ofte snakk om allerede heldigitaliserte dokumentbehandlingssystemer eller lignende.

Glatte over eller rette ut?

Det vi med andre ord gjør alt for ofte, er å «sminke grisen» – vi påfører et pent og pedagogisk ytre lag, for å gjemme kompleksiteten som ligger bak. I neste omgang påfører vi enda et nytt lag med sminke og automatisering, slik at vi gjemmer flere ulike automatiserte systemer og setter opp informasjonssiloer rundt bedriftens løsninger.

Men til syvende og sist kommer man til et punkt der dette ikke fungerer lenger. Når vi prater om virkelig digitalisering, så handler det ikke om sminken – men om fundamentet: funksjonene og prosessene vi vil hjelpe kundene våre med å fjerne eller forandre. Helt enkelt:

  • Ikke automatiser en unødvendig prosess – fjern behovet for prosessen.
  • Ikke lag en app for å forenkle et komplekst system – erstatt systemet.
  • Ikke bygg en integrasjonsløsning over flere ikke-kompatible skytjenester – kjøp tjenester som passer sammen.

Så nå når du skal oppsummere 2017 og ta fatt på 2018, kan det være på tide å tenke litt over hva du egentlig vil tilby. Vi jobber ofte med innovasjonsprosesser der vi på forskjellige måter lokker frem nye tankesett og perspektiver gjennom å se helt bort fra de plattformene og systemene som allerede finnes.

Først når vi har skåret vekk alle lag av nåværende systemer, løsninger og unødvendige prosesser – og setter kundens kunde i sentrum – kan vi tenke fritt og se hvordan digitaliseringen virkelig kan revolusjonere bedriften. Kanskje er det på tide at vi slutter å sminke grisen én gang for alle, og heller presenterer et helt ferskt vegetaralternativ?

About this author

Greger Wikstrand

Greger Wikstrand

Chefsarkitekt digital transformation CGI Sverige

Greger har stor erfarenhet av att projektleda komplexa transformationsprojekt, och är expert på digitalisering inom en rad olika branscher, bland annat offentlig sektor, finansiella tjänster, hälsa och telekom. Greger kommer närmast från Capgemini där han bland annat har haft ett antal ledande roller inom innovation, ...