Tore Levinsen

Tore Levinsen

Director Consulting Expert

Bakgrunn: Norsk Folkehjelp har i flere år brukt det visuelle analyseverktøyet Tableau i sitt mineryddingsprogram rundt om i verden. CGI er forhandler og tilbyr kursing/bistand av Tableau gjennom eksperter, som Tore Levinsen (Tableau Jedi). Rett før jul var han på lokasjon i Vietnam for både kursing og feltekspedisjon.

Internasjonal Workshop
Det årlige arrangementet NPA Global IM Workshop fant sted i Huế, Vietnam, fra 2-6 desember 2019. NPA (Norwegian Peoples Aid/Norsk Folkehjelp) samlet der folk fra hele kloden, som jobber på deres mine- og eksplosivryddingsprogram.

Norsk Folkehjelp har brukt Tableau i flere år til å vise oversikt over dette programmet, både for å sammenligne de ulike områdene og landene med hverandre slik at de kan bli mer effektive, og ikke minst vise myndighetene, publikum og andre bidragsytere hva de faktisk gjør.

Lang reise
Som Tableau-ekspert var jeg under årets samling med for å kurse i Tableau, slik at Norsk Folkehjelp kunne bli enda bedre til å analysere og fremstille dataene sine. Dette var også til inspirasjon for ytterligere bruk av selvbetjent analyse, med tips og triks for at de skulle bli flinkere og mer effektive i verktøyet.

Etter mellomlanding i Bangkok og Ho Chi Min City ble det innenriksfly til Huế. Etter totalt 4 flyturer og kun 23 timer ankom jeg Huế i Vietnam, hvor konferansen holdt sted, og fikk møte alle 40 deltakere fra rundt 20 land og fem kontinenter.

Etter som vi ble bedre kjent hadde jeg mange interessante samtaler med folk fra hele verden om hvilke program de holder på med. Blant annet snakket jeg med en fra verdens tredje minste land – øya Palau – nordøst for Australia. Der var det mange kamper under andre verdenskrig mellom Japan og USA, og fortsatt ligger det masse begravde bomber av ymse slag i jorden på øya.

Oppryddingsarbeid i felten
Onsdagen fikk vi også være med på en feltundersøkelse til to steder i Quang Tri-provinsen en times busstur unna for å se hvordan de operasjonelle teamene jobbet for å rydde miner. Der fikk vi se hvordan de jobber i felten med å klarere området for klasebomber og andre «rester» fra Vietnamkrigen. Det var også artig å se stedene der alle dataene samles inn registreres, for videre analyse i Tableau.

De testet ut et nytt system for å oppdage og markere begravde bomber, kalt Scorpion. Med en GPS-nøyaktighet på 3x3 centimeter går de gjennom områder på 50x50 meter. Fordi mindre og ufarlige biter av metall ikke behøver å graves opp sparer de masse tid og er mye mer effektive. Dette har vært brukt også i Kosovo hvor de har hatt en 100% effektivitet i å lokalisere bomberester, og ikke minst blitt veldig mye mer effektive med tiden brukt i felt.

Arbeidet i dette området startet i september og det er så langt funnet 87 CM (Cluster Bombs) og 34 UXO (Unexploded Ordinances). Dette tilsvarer et område på 153 750 m2, som er klarert så langt.

Litt historie
Det neste området vi besøkte var ca. 70 km fra Huế. Her var det i 1972 mange kamper mellom Nord-Vietnam og USA, som sendte klasebomber fra skip til stranden. Totalt ble 8 millioner tonn bomber sluppet av amerikanske fly, og 10-30% detonerte ikke da de traff bakken. Fortsatt blir lokalbefolkningen drept og skadet, og bare noen få år siden ble to mennesker drept her.

I Dong Na fikk vi en omvisning på Mine Action Visitor Center. Det ble gjennomgang av historien til programmene som Norsk Folkehjelp har vært med på, systemene de brukte, og hva de har gjort for å samarbeide på tvers av organisasjoner og med lokale myndigheter. Der fikk de også demonstrert hvordan de bruker ArcGis, som er en web data connector til Tableau laget av CGI, i kombinasjon med mer tradisjonelle skjemaer og tavler.

Etter en lang reise sitter jeg igjen med mange inntrykk, interessant læring og mange hyggelige bekjentskaper. Gjennom kursingen som CGI tilbyr er vi med på å gjøre Norsk Folkehjelp mer datadrevne i arbeidet med å gjøre verden til et tryggere sted.

Tore Levinsen
 

Se flere bilder på LinkedIn:

 

About this author

Tore Levinsen

Tore Levinsen

Director Consulting Expert

Tore Levinsen er også Tableau Jedi, sertifisert ekspert innen Self Service Analytics.