Barend Rogier

Barend Rogier

Graduate

Begin maart ben ik begonnen met afstuderen bij CGI Nederland, op de afdeling Banking & Insurance. Ik studeer ‘Complex Systems Engineering and Management’ aan de TU Delft. Ik zit nu in de laatste fase van mijn master, waarin ik onderzoek moet doen naar een technisch probleem dat invloed heeft op onze maatschappij.

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de financiële sector, en de brug tussen techniek en proces. Daarom is CGI als IT dienstverlener van de grootste banken in de hele wereld de perfecte plek voor mij om af te studeren. Een van de belangrijkste maatschappelijke ontwikkelingen die door de financiële sector moet worden bewerkstelligd is de invoering van de revised Payment Service Directive (PSD2). Deze Europese wetgeving heeft invloed op ons betaalverkeer en onze financiële data. Het klinkt misschien wat saai of stoffig, maar zo ervaar ik mijn onderwerp zeker niet! Daarbij is het heel gezellig op kantoor en iedereen is super behulpzaam.

Mijn onderwerp vind ik heel interessant, omdat wij allemaal te maken hebben met betalingsverkeer (hoe handig is tikkie bijvoorbeeld!) en meer inzicht willen hebben in onze uitgaven. Om dit uit te leggen, zal ik iets meer vertellen over PSD2. PSD2 is de opvolger van de originele PSD wetgeving, die ervoor zorgde dat onze GIRO rekeningnummers door IBAN werden vervangen. PSD2 verplicht de banken in Europa om het betalingsverkeer naar een nog hoger niveau te tillen. Daarbij moeten de data systemen van banken zo worden ingericht, dat een klant de persoonlijke gegevens moet kunnen delen met een derde partij (Third Party Providers of TPP’s) als hij/zij dat wil. Hierbij zijn er veel aspecten die onderzocht moeten worden, zoals de strategische visie van banken die de functionaliteiten van deze service moet bepalen, de technische implementatie van het openstellen van de data, en dit alles moet natuurlijk ook nog veilig zijn (het gaat ten slotte om jouw financiële data).

Bij CGI Nederland heb ik het gevoel dat ik midden in de markt sta, met aan de ene kant de grote retail banken in Nederland die door De Nederlandsche Bank (DNB) en de EU verplicht zijn om zich aan een hele hoop regels te houden. Aan de andere kant heb ik makkelijk toegang tot specifieke technische informatie binnen CGI. Zo hebben in onze collega’s in Luxemburg gewerkt aan een Open Banking systeem voor een lokale bank dat nu al operationeel is.

Naast CGI en de grote retail banken in Nederland, probeer ik ook om DNB als toezichthouder in Nederland bij mijn onderzoek te betrekken. Daarnaast wil ik graag met kleine startups in gesprek gaan die met nieuwe business modellen de markt veranderen door de beschikbaarheid van meer financiële data. Met andere woorden: ik wil uitvinden wat er gebeurt met financiële data als banken eindelijk klaar zijn om die te delen met TPP’s. Om een voorbeeld te geven zijn er startups die ervoor kunnen zorgen dat al jouw rekeningen in een overzicht kunnen komen. Daarnaast proberen ze ook jouw uitgavepatroon te analyseren, zodat jij meer inzicht krijgt in je uitgavepatroon en beter kan omgaan met je geld.

Uiteindelijk hoop ik met mijn scriptie meer inzicht te geven in de veranderende financiële dienstverlening. Daarbij vind ik het belangrijk dat: de consument weet waar hij/zij aan toe is, de bank weet wat er van de markt gevraagd wordt, CGI weet hoe deze transitie het beste kan worden aangepakt, en wat er in de toekomst verwacht kan worden op het gebied van betalen en het financiële data verkeer (denk daarbij aan PSD3 als opvolger voor de huidige wetgeving).

Over de auteur

Barend Rogier

Barend Rogier

Graduate

Barend is aan het afstuderen bij CGI Nederland, op de afdeling Banken & Insurance. Het afstudeeronderwerp is API’s for Open Banking. Hij onderzoekt hoe de data systemen van banken veranderen door PSD2.